Aika: Lauantai 9.2.2019 klo klo 11 – 17

Paikka: Suupanniityn Koulu, Koulutie 8, Pirkkala

Kurssilla opetellaan panemaan sahtia ja muita muinaisia oluita käytännönläheisesti helpoin kotikonstein. Oluenpanon ohessa selviää miksi sahti on keskiaikaista ja viikinkiaikaista oluenpanoa parhaimmillaan, ja miten sahdin kaltaisia oluita valmistettiin ennen muinoin ilman teräsastioita, lämpömittaria ja nykyaikaista hiivaa. Sana on vapaa kurssilla laajemminkin aihepiiriin ja sitä sivuavien teemojen osalta, joten jos sinulla on kysymyksiä esim. muinaisesta oluenpanemisesta tai vaikkapa viikinkisimasta, niin nyt on oiva tilaisuus saada niihin vastauksia!

Kurssin järjestää Pirkkalan Muinaisaikayhdistys Birckalaiset ry ja opettajana toimii tietokirjailija ja kotioluen seppä Mika Laitinen. Laitinen on valmistanut olutta, sahtia, simaa ja siideriä kahden vuosikymmenen ajan ja pitänyt kursseja sahdin, kotioluen ja siiderin valmistuksesta. Hän on kirjoittanut kirjat ”Sahti – Elävä muinaisolut”, ”Rakkaudella Pantua – Kotioluen uusi tuleminen” ja ”Viking Age Brew: The Craft of Brewing Sahti Farmhouse Ale” (ilmestyy kesäkuussa 2019). ”Sahti – Elävä muinaisolut” -kirjaa on ostettavissa Laitiselta myös kurssin yhteydessä.

Valmistamme päivän aikana useamman muutaman litran erän sahtivierrettä, joten otathan mukaan reilun litran vetoisen puhtaan astian, jolla voit ottaa vierrettä mukaan kotona käytettäväksi (esim. 1,5L virvoitusjuomapullo on hyvä, sillä siihen jää vähän kuohumisvaraakin). Kannattaa varautua myös siihen, että kurssipäivä saattaa hieman venyä ilmoitetusta kuudesta tunnista – sahdin paneminen kun on tunnetusti verkkaista hommaa.

Kurssiin liittyvissä kysymyksissä voit kääntyä Mika Laitisen (puh. 040 833 1836) tai Risto Pohjosen (puh. 040 588 9767) puoleen. Mika vastaa kurssin sisältöön ja Risto kurssipäivänä käytännön järjestelyihin liittyvistä kysymyksistä (esim. ajo-ohjeet). Kurssipaikan lähistöllä sijaitsee hyviä lounaspaikkoja.

Lisätietoa sahdista ja Laitisesta: www.brewingnordic.com

Lisätietoa Birckalaiset ry:stä: www.birckalaiset.org ja www.facebook.com/Birckalaiset

Pin It on Pinterest

Shares
Share This